4 причини вчити школярів основ каліграфії


Навіщо вашій дитині виробляти красивий почерк в епоху цифрових технологій і сотень рукописних шрифтів
Батьки першокласників бачать у кожному посібнику-журналі вправи, які діти виконують, аби навчитися красиво писати. Але навіщо дітям витрачати час на розвиток красивого й легкого для читання почерку, якщо можна навчитися швидко друкувати? Коротку записку можна написати й абияк, друкованими літерами...
Так, відколи з’явилися доступні для кожного засоби друкування тексту - друкарські машинки, а затим і персональний комп’ютер із принтером, мистецтво писати красиво занепало і втратило значення для більшості людей. Однак уже на початку ХХІ століття каліграфія почала набувати популярності знову. Чому? На це є кілька важливих причин.

1. Каліграфія - це ексклюзив, престиж й ручна робота

З одного боку, рукописні листи, вітальні листівки чи запрошення стали ознакою престижу й цінуються так само, як будь-які ексклюзивні речі ручної роботи. Рукописний лист з подякою за послугу чи подарунок нині сприймається як вияв глибокої пошани!
Люди, які досконало опанували каліграфію, монетизують свої уміння. Каліграфи створюють так звані рукописні шрифти, допомагають у розробці плакатної, книжкової, рекламної графіки, логотипів і фірмених стилів.
Зробили каліграфію своєю професією чи хобі? Вам замовлятимуть оформлення весільних оголошень, вітальних адресів*, дизайн для принтів на одязі чи навіть ручний розпис сувенірів.

2. Мистецтво красиво писати розвиває мислення

Китайські учені порівнювали рівень розвитку когнітивних (тобто мислення й здатності навчатися) здібностей у студентів, які займалися каліграфією, і в тих, які не отримували уроків красного письма.
Виявилося, що юнаки й дівчата, які тренуються писати красиво:
  • швидше засвоюють нову інформацію;
  • виявляють кращі навички спілкування;
  • загалом кмітливіші за однолітків.
    Словом, мислення каліграфа - більш гнучке й розвинене, ніж у людини, якій байдуже до естетики свого почерку.
Чому ж це відбувається? Виявляється, під час занять каліграфією задіюється ⅓ кори головного мозку! Незалежно від віку й досвіду, людина мусить замислюватися над кожним крихітним рухом руки. Вона має усвідомлювати, як металеве перо рухається папером, як лягає на поверхню туш. Рука має рухатися у строгому ритмі, аби літери виходили однакового розміру й ширини, під тим самим нахилом, а тиск пера на папір змінювався лише тоді, коли це необхідно.
Водночас людина розвиває дрібну моторику пальців. Можливо, ви не раз читали про зв’язок моторики рук і розвитку мозку. Навчаючи пальці грати на музичному інструменті, вишивати, друкувати, вставляти нитку в крихітне вушко голки чи підковувати блоху, ви збільшуєте кількість зв’язків між окремими нервовими клітинами в мозку. А що розвиненіша ця нейронна мережа - тим швидше і якісніше ви мислите.

3. Краснопис робить нас більш креативними

Здавалось би, одноманітна робота з написання пером однакових літер у суворому ритмі має розвивати дисципліну, терпіння, увагу й наполегливість. І це справді так. Водночас почерк кожної людини - неповторний. До того, як написати кілька слів, каліграф має створити їх в уяві. Форма, висота, ширина і нахил літер, чергування широких і тонких ліній, петлі, з’єднання між літерами - кожен із цих елементів буде унікальний, а разом вони творитимуть не просто напис, а мінівитвір мистецтва. Насправді арабська та ієрогліфічна каліграфія вважаються окремим видом образотворчого мистецтва!

4. Каліграфія... знімає стрес

Вище ми вже розповідали, якої зосередженості вимагає каліграфічне письмо. І цей процес, по суті, є одним із видів медитації. Традиційна медитація потребує зосереджуватися на диханні чи на якомусь об’єкті й не відволікатися на сторонні думки. Так само й під час занять каліграфією: людина зосереджується на русі пера по паперу, стежить за додержанням ритму й правильного написання літер. На Далекому Сході каліграфію навіть прирівнюють до медитації!
Тож не дивно, що під час занять каліграфією людина розслаблюється. У неї нормалізується тиск, вирівнюється дихання. Виводячи літери, і діти, і дорослі заспокоюються, впорядковують свої думки й емоції. Словом, у голові й серці настає лад. Навіть спостерігати за роботою каліграфа-майстра - дивовижно захопливо!

Коментарі