Пожежна безпека

ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА. ПОРАДИ РЯТУВАЛЬНИКІВ.
    Пожежі є найбільш руйнівним видом стихійних лих для людства. Щорічно вони не тільки завдають матеріальної шкоди, а й позбавляють людей здоров’я і навіть життя. Особливо вразливі в таких ситуаціях діти – вони не володіють необхідними навичками виживання в екстремальних ситуаціях і часто просто намагаються сховатися від вогню під ліжком або у шафі. 
    Головні правила пожежної безпеки. 
    Що необхідно робити, якщо в будинку, квартирі або школі пожежа? 
    Якомога швидше вийти з охопленого вогнем приміщення або будівлі, а потім зателефонувати в службу порятунку за номером 101, назвати своє ім’я та адресу,де виникла пожежа. Якщо самостійно зателефонувати в службу порятунку не можна – потрібно покликати на допомогу дорослих, наприклад, сусідів або перехожих.
      Як безпечно користуватися петардами, салютами, феєрверками? 
    По-перше, купувати будь-які піротехнічні вироби можна тільки в спеціалізованих магазинах і вимагати при цьому сертифікат якості. По-друге, перед використанням обов'язково читаємо уважно інструкцію. Від початку і до кінця! Ну і нарешті.Піротехніка - це не іграшка, грати з нею надзвичайно небезпечно. А тому будь-які салюти робимо лише під наглядом дорослих! 
    Чи можна чіпати електроприлади мокрими руками?
    Ні в якому разі! Вода чудовий провідник електрики і через дотик мокрими руками до електроприладів під напругою тебе може вразити струмом, також може статися коротке замикання і як наслідок загоряння.
    Чим можна і чим не можна гасити пожежу? 
  Невелику пожежу можна гасити водою, піском, землею та іншими сипучими матеріалами. Для цих цілей підійдуть земля з квіткового горщика, пральний порошок.15 і навіть пісок з лотка для тварин. Крім того, на вогонь можна накинути щільну тканину, наприклад, ковдру, пальто, покривало. При цьому не можна використовувати для гасіння синтетичні тканини, які легко плавляться і розкладаються під впливом вогню, виділяючи до того ж токсичні гази.
    Чи безпечний дим від пожежі? 
   Ні. Дим набагато небезпечніше, ніж відкритий вогонь. Під час пожежі бажано дихати через мокру ганчірку і рухатися до виходу повзком – ближче до долу диму менше
        ЧОГО РОБИТИ НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ МОЖНА!!! 
Ховатися від вогню під ліжком, в шафі або під ковдрою 
Перший інстинкт дитини – сховатися від небезпеки. На жаль, саме ця дія і призводить до трагічних наслідків 
Користуватися для виходу з дому ліфтом.
Ліфт є пасткою під час пожежі – потрібно скористатися сходами.
Намагатися погасити вогонь самостійно.
Лише у разі незначного займання, коли вогонь не встиг поширитись на інші предмети, можна спробувати його загасити вищезгаданими способами. Але якщо вогонь вже відрізає шляхи відходу – ризикувати не треба.
Збирати іграшки або намагатися врятувати домашніх вихованців під час пожеж.

Коментарі